On vaikeaa kuvitella minkään soittimen soittoa ilman tietoista soittoasentoa, tietoisuutta kehon toimintaperiaatteista, johon soittaminen perustuu. Soittoasennossa ei ole kyse ulkoisesti suorasta ryhdistä, vaan itsensä ja soittimistonsa tuntemisesta, mukautumiskyvystä eri tilanteissa. Soittoasento on perustavanlaatuinen asia johon soittotekniikka tai soittotapa, soittimen tuntemus, itsetietoisuus ja ilmaisumahdollisuudet perustuvat. Nämä perusasiat pysyvät samana ihan sama mitä soitinta soitamme.

On ällistyttävää, miten ihmiset eivät kiinnitä huomiota siihen, missä asennossa he soittavat, itsetuntemuksensa ja ilmaisunsa kehittämiseen, todelliseen potentiaaliinsa, niiden mahdollisuuksien selvitttämiseen, joita heillä voisi olla. En voi pitää `mahdollisuuksia avoimina` kuten eräs meillä luennoinut jazzrumpali sanoi, jos istun sellaisessa jännitystilassa, että voin tuskin hengittää, enkä tiedä yhtään mitään siitä, mitä teen ja miksi. Näyttää monen mielestä boheemilta, tosiasiassa on kysymys mahdollisuuksien minimaalisesta hyödyntämisestä jos ei voi toimia eri tavoin erilaisissa tilanteissa, vaan vastassa on automaattisesti sama krampinomainen jännitystila koko kehossa. On vaikea kuvitella ketään muuta taiteilijaa samassa yleisesti ‘hyväksytyssä taiteenluomisen’ tilassa, ammattitanssijaa, kuvanveistäjää, laulajaa, kirjoittajaa…. lähinnä se näyttäisi epäsopivalta. Se joka onnistuu tässä tilassa lyömään itsensä läpi, on todellinen poikkeuslahjakkuus. Samankaltaiseen lahjakkuuteen ei kuitenkaan koskaan pääse kopioimalla toisten soittoasentoa pienintä piirtoa myöten, vaan löytämällä omat vahvuutensa. Se mikä toimi yhdellä kymmenestä miljoonasta ei voi automaattisesti toimia kaikilla. Mitkä sitten olisivat ne keinot, joilla suurin osa alalle aikovista pääsisi eteenpäin?

Kaikki tavat opettaa ja oppia eivät voi sopia kaikille, joten itselle sopiva opettaja ja oppilaitos täytyy löytää.  Ei ole olemassa universaalia ihmistä ja kaikille absoluuttisesti sopivaa teknikkaa, koska me olemme kaikki erilaisia. Sopivien keinojen löytäminen riippuu kokonaan itsestä ja siitä miten paljon olemme selvillä omista kyvyistämme ja lähtökohdistamme. Se voi selvitä vain kokeilemalla.

Tämä tuo joustavuutta, varmuutta sekä mahdollisuuden hallita useita soittimia. Varsinkin lyömäsoittajille asia on todella tärkeä, koska soittimisto on niin laaja ja kirjava johtuen myös erilaisista soitinvalmistustavoista. Täytyy olla jokin yhdistävä tekijä. Soittimistoa yhdistävä soittotapa on kokonaan riippuvainen soittajasta. Jos tällaista soittotapaa ei ole, soitinten hallitsemiseen kuluu tarpeetonta aikaa ja mahdollisuudet vähenevät.

Lisätietoa: Tästä löydät  ilmaisen e-kirjan “Ryhdin korjaus

Leave a Reply

WP-SpamFree by Pole Position Marketing

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Tervetuloa!
Toivotan sinut tervetulleeksi kotisivuilleni. Sivuilta löydät tietoja harjoitteluun ja ajankohtaista tietoa lyömäsoitinten opiskelusta oppilaitoksessamme.
Blogi emaililla!

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

Tag Cloud

aksentti etuhele flami open roll press roll tremolo kapulat (1)
patarummut (2)
Patarumpu (2)
pikkurumpu (1)
soittotapa (2)
tekniikka (7)
tekniikka. pikkurumpu (1)
Uncategorized (2)
virveli (1)

WP Cumulus Flash tag cloud by Roy Tanck requires Flash Player 9 or better.